Célok, tervek

A RETRÓÁLLOMÁS elnevezésű hagyományőrző és múltidéző kulturális közösségi tér többek között helyet ad majd annak a szocrelikvia gyűjteménynek, mely nem holmi népszerű divathóbortként jelent meg néhány hónappal ezelőtt, hanem közel huszonöt éves gyűjtőmunka eredményeként átfogó képet rajzol a három évtizede leváltott rendszerről.

Ez a közösségi tér lehetőséget kínál majd más gyűjtemények, ún. vendéggyűjtők bemutatkoására is, melyek eddig kevés nyilvánosságot kaptak.

Teret kap itt néprajzi gyűjtemény, ahol régi idők szellemét idézik a tárgyak. Azt a kort, amikor nem hogy számítógép vagy okostelefon, de még a villanyáram és a vezetékes víz sem volt része a falusi emberek mindennapjainak.

Hogy ne csak a múltba tekintsünk, hanem éljük meg a jelent is, ez az „intézmény” szeretne majd helyet adni irodalmi és zenés rendezvényeknek. Író-olvasó találkozóknak, irodalmi esteknek, zenei előadásoknak akár klasszikus, vagy népzenei, akár könnyűzenei műsoroknak is.

Kialakításra kerül majd kortárs művészeti galéria, mely a gondolatok egy másik dimenziójába, a valóság egy másik vetületének megismeréséhez vezeti el az érdeklődőket.

A tervek között szerepel retró börzék szervezése és lebonyolítása, ahol összefutnak akik kínálják és akik keresik a régi idők tárgyait.

Szeretnénk, ha ez a közösségi tér találkozások helye is lenne, ahol a régmúlt a jelennel, egyik érdeklődő a másik érdeklődővel, gondolat a gondolattal találkozhatna.

Ezt a táblát helyeztük ki a felújítás alatt lévő ingatlanra, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot.